luni, 31 octombrie 2016

SLANINA UMPLUTA CU CIUPERCI SI CARTOFI LA CUPTOR-reteta by LAURENT

Slanina umpluta cu ciuperci si cartofi la cuptor-reteta by LAURENT

reteta asta este o reteta proprie inspirata de un rus acum vreo cativa ani,un rus autentic din Siberia.

INGREDIENTE:

-2 kg de slanina de maxim  1cm grosime suvitata cu carnita, ar fi de preferat sa aveti o bucata de slanina lunga si destul de lata sa va permita sa o rulati mai usor ca pe o rulada ,rugati macelarul sa va aleaga slanina proaspata care mai are fibre de carne ramase pe ea caci dau un gust si aspect foarte placut la final.
- 1 kg de cartofi rosii
-1 kg de ciuperci champignon sau mix de ciuperci proaspete de diferite feluri(puteti folosi si ciuperci de la conserva dar nu se compara gustul cu cele proaspete,in cazul asta scurgeti zeama de la ele)
-4-5 cepe mari
-o capatana de de usturoi
-sare,piper,cimbru foi de dafin 
-boia de ardei dulce sau iute daca preferati piperat.
-o legatura de patrunjel verde

MOD DE PREPARARE:

-Se curata cartofii ,se taie stil macedonie(cubulete de maxim 2 cm) si se fierb.
-se curata ceapa si se taie rondele si 2-3 catei de usturoi si se calesc putin circa 2-3 minute
-ciupercile se spala bine si se taie marunt, se adauga peste ceapa calindu-se circa 20-30 de minute
-se adauga sare piper dupa gust,cimbru.
-dupa ce se racesc cartofii si ciupercile preparate impreuna cu ceapa se amesteca intr-un vas adaugand o lingura de boia de ardei si 2-3 catei de usturoi pisat,amestecarea se face usor pentru a nu zdrobi prea tare cartofii si ciupercile,
-adaugati patrunjelul tocat.
-slanina se curata de sorici si se cresteaza fin mai mult pentru ornament ,se freaca cu putina sare si boia de ardei si se pune pe masa de lucru cu crestaturile in jos pentru ca acestea in momentul rularii sa fie pe exterior .
-se aseaza umplutura din ciuperci,cartofi,ceapa,usturoi,2 frunze de dafin la capete si patrunjel pe slanina si apoi se ruleaza usor,puteti lega cu ata pentru gatit rulada rezultata sau cu scobitori sau bete pentru frigarui ca aceasta sa nu se deschida in timpul coacerii la cuptor.
-se da la cuptor la foc mic spre mediu circa 10-15 minute sau pana ce slanina capata o culoare aurie asemanatoare jumerilor clasice de porc,timpul poate diferi in functie de cuptorul folosit.
Acest preparat se poate prepara si pe gratarul cu carbune in cazul acesta va trebui sa stati cu apa la indemana sa stingeti flacarile ce pot aparea caci se va scurge  grasimea rezultata in urma topirii slanei.
-din 4-5 catei de usturoi faceti un mujdei cu ulei cu care veti unge preparatul final dupa ce l scoateti fierbinte de la cuptor,daca va place puteti adauga putin mustar.

MOD DE SERVIRE:
-se serveste calda musai insotita de o ceasca de tuica sau vin rosu sec si un castron mare de muraturi asortate


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu