sâmbătă, 15 octombrie 2016

Friptura de iepure la cuptor pe pat de legume

Friptura de iepure la cuptor pe pat de legume

ingrediente:

-o carcasa de iepure cam la 2 kg-preferabil de la tarani nu de la supermarchet caci gustul e incomparabil.
-1 -2 litri de vin alb sec sau demisec natural
-4-5 cepe
-o capatana de usturoi
-sare, piper,boia de ardei dulce
-4-5 frunze de dafin
-rozmarin,marar.patrunjel,cimbru
-telina,morcovi,pastarnac
-cartofi,ardei gras,ardei capia
-unt
-rosii cherry
-ulei de floarea soarelui si de masline

mod de preparare:

-transam carcasa de iepure si o parlim ca sa nu avem surpriza de a gasi par de iepure in friptura
-pregatim o marinata(marinada) :
                  -1-2 litri de vin alb sec sau demisec
                  - jumatate de capatana de usturoi zdrobit cu lama cutitului.
                  -o ceapa taiata rondele,
                  -sare,piper,o lingurita de boia de ardei dulce
                  -2 frunze de dafin,putin rozmarin,patrunjel verde tocat marunt,marar verde tocat marunt.
                  -punem bucatile de iepure intr-o oala cu capac impreuna cu cele de mai sus si apoi turnam                   vin peste sa le acoperim si punem capacul dand la frigider pana a doua zi,in acest fel
                  carnea se va fragezi si va capta toate aromele capatand un plus de savoare si scapand de                       dulceata sa specifica fiindca carnea de iepure este o carne dulce,puteti pastra carnea in                         aceasta marinata chiar si 2 zile dar nu mai mult.
-curatam cartofii,morcovii ,telina si pastarnacul si i asezam intr-o tava larga si inalta unsa in prealabil cu unt
-asezam bucatile de iepure pe acest pat de legume si le acoperm apoi cu ardeiul,si restul de ceapa taiate rondele,
-turnam marinata care a ramas in oala in care am tinut carnea la marinat peste carne
-adaugam sare piper,boia dulce,cimbru,marar,rozmarin,doar patrunjelul verde il vom adauga la sfarsit cu 5 minute inainte sa scoatem de la cuptor
-punem cateva rosii cherii printre bucatile de carne dar nu mai mult de 10-12 rosii.
-bagam la cuptor la foc mic-mediu circa 180 de grade temperatura in cuptor,
-ATENTIE: carnea de iepure este o carne slaba cu continut mic de grasime si va trebui sa scoatem tava de la cuptor odata la cel putin 15 minute si sa o udam cu sosul format in tava caci altfel se va usca si va deveni prea crocanta.
-daca scade zeama din tava si carnea nu e coapta inca mai putem adauga sos de vin cu ulei
-cand vedem ca furculita intra cu usurinta in pulpe (carnea de pe pulpe se coace cel mai greu)  si cand se desface cu usurinta de pe os atunci e semn ca friptura e gata si mai ramane sa adaugam patrunjelul si sa mai lasam 5 minute sa se rumeneasca fara a mai stropi cu zeama din tava.

servirea fripturii se face impreuna cu un vin din soiurile : Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră, Burgund Mare dar puteti consuma si un vin rosu rustic de cel putin 3-4 ani de preferinta sec sau demisec.
                 
                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu