joi, 6 octombrie 2016

Fasole ciriseasca-reteta de ciorba de fasole olteneasca veche de peste 100 de ani cum facea MAMAIA DINA bunica mea,reteta de post.

Fasole ciriseasca-reteta de ciorba de fasole olteneasca veche de peste 100 de ani cum facea MAMAIA DINA bunica mea,ea o facea in oala de pamant de 2-3 litri in gura vetrei tragand jarul pe langa oala,gustul era unic poate si datorita acestui mic amanunt.

reteta de post



ingrediente:

-500 g fasole
-5 litri de apa
-2 cepe mari
-o capatana de usturoi
-50 ml de ulei (2-3 linguri)
-1 morcov de marime medie
-1 ardei gras sau gogosar
-1 lingurita de otet
- o rosie de 400-500 de grame din gradina proaspat culeasa.
- o legaturica de cimbru uscat
-leustean verde si marar tocat cate o lingurita
-sare si piper dupa gust.

mod de preparare:

-se spala fasolea in 2-3 ape si se pune in apa de azi pe maine la loc racoros
-se scurge apa si se pune la fiert in 5 litri de apa rece si se fierbe circa 15 minute
-se scurge prima apa si se pune din nou la fiert de data asta in apa fiarta.
-se curata si se toaca o ceapa,morcovii,3-4 catei de usturoi care se zdrobesc si se taie marunt si se adauga in oala in care fierbe fasolea.
-se curata ardeiul de seminte si se toaca foarte marunt si se pune in oala odata cu ceapa si morcovii adaugand si putin cimbru frecand legaturica deasupra oalei .

-cand oala scade mai mult de jumate se adauga apa fiarta iar inainte de a pune compozitia din tigaie oala trebuie sa fie cel putin jumate cu zeama,caci facem ciorba nu iahnie..
-se toaca a doua ceapa si se caleste putin ceapa pana devine putin galbena-atentie nu o caramelizati.
-se pun5-6 catei de usturoi zdrobit si taiat marunt si se mai caleste circa 1 minut amestecand des si apoi se adauga rosia tocata marunt,
- se adauga sare si putin piper dupa gust.
-cand a scazut compozitia din tigaie se ia si se toarna in oala in care fierbe fasolea dar numai dupa ce fasolea este fiarta.
-se adauga otet dupa gustul fiecaruia si se mai lasa sa fiarba ciorba circa 10 minute.
-dupa ce o luati de pe foc adaugati mararul si leusteanul verde tocat marunt si mai zdrobiti 2-3 catei de usturoi si puneti i in oala apoi puneti capacul.

-se serveste atat calda cat si rece cu salata de varza murata sau muraturi de casa (castraveti,gogonele,varza rosie,sfecla rosie)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu