vineri, 11 noiembrie 2016

CARTOFI CU FICATEI DE PUI LA CUPTOR -RETETA BY LAURENT


CARTOFI CU FICATEI DE PUI LA CUPTOR -RETETA BY LAURENT

INGREDIENTE:

-500 grame cartofi
-200-250 grame morcovi
-4-5 cepe mari,puteti folosi si praz caci are o aroma unica
-500 grame ficatei de pui
-100 ml ulei de floarea soarelui
-o lingurita de chimen
-o lingurita de cimbru
-o legatura mica de patrunjel verde
- o lingura telina-frunze tocata marunt
-4-5 foi de dafin
-4-5 catei de usturoi
-sare piper dupa gustul fiecaruia

MOD DE PREPARARE:

-se curata cartofii,morcovii,ceapa(prazul),
-se spala legumele
-se toaca cartofii cuburi de 4-5 cm
-morcovul se taie rondele
-ceapa(prazul) se taie julien (rondele)
-se curata usturoiul si se zdrobeste cu lama cutitului .
-se spala si se curata cu atentie ficatul,unii producatori nu dau atentie inlaturarii fierei de pe ficat si nu vreau sa aveti surprize la final.
-ficatul se taie bucati mai mici,eventual cam in jumate
-se pun morcovii la fiert cam 10 minute apoi se pun cartofii la fiert in acelasi vas si se fierb cam 5-10 minute,daca folositi cartofi albi timpul de fierbere e mai mic circa 5 minute,daca folositi din cei rosii atunci ii fierbeti cam 10 minute,trebuie sa stiti ca in general cei albi sunt folositi la pireuri,supe creme caci sunt mai sfaramiciosi dupa fierbere,sa nu uitati sa adaugati sare si chimenul in apa.
- se scot cartofii si morcovii si se scurg de apa.
-in apa in care ati fiert cartofii se pune ficatul la fiert circa 5 minute ,
-se scot ficateii si se scurg,apa in care ati fiert cartofii si ficateii nu o aruncati caci o veti pune in tava de copt.
-in tava se pune uleiul apoi se pune ceapa taiata apoi un rand de cartofi cu morcovi si apoi un rand de ficat si iar cartofi si ar ficat,randuri randuri,la cantitatile date indicat ar fi sa folositi o tava semi inalta sau o cratita de tuci de 3-5 litri
-printre fiecare rand adaugati cate o foaie de dafin,putin cimbru,
-e bine ca peste ceapa primul si ultimul rand sa fie de cartofi,ficateii vor iesi mai fragezi decat daca i puneti deasupra unde s-ar usca.
-se adauga deasupra un catel de usturoi zdrobit si apoi maruntit cu cutitul,va da o aroma excelenta preparatului.
-se baga la cuptor pentru 40-50 de minute.
-preparatul se scoate dupa primele 15 minute de la cuptor si se adauga zeama in care au fiert cartofii,morcovii si ficateii cat sa acopere totul,urmand a se mai adauga iarasi peste 15 minute ,nu faceti asta decat de  2 ori ca spre final preparatul sa se rumeneasca deasupra.
-la final se scoate tava si se presara deasupra patrunjel,frunza de telina tocate marunt si restul de usturoi zdrobit si tocat marunt potrivind dupa gust cu sare si piper.

MOD DE SERVIRE:

-se serveste cu tava pe masa bineinteles asezata pe o bucata de marmura sau lemn care nu sunt conducatori termic iar fiecare isi va face portia in functie de pofta, sau bureti la otet.
-se poate servi si un vin alb sec sau chiar rosu.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu