vineri, 30 iunie 2017

OUL- cum verifici vechimea oului

OUL- cum verifici vechimea oului

atentie- ar fi bine sa nu consumati oua mai vechi de 7-8 zile.

Densitatea oului proaspat este de 1,080 g/cm3. Pe masura invechirii, densitatea oului scade, proportional cu cresterea camerei de aer. Determinarea densitatii se poate face indirect, prin imersia oului in apa obisnuita (de la robinet) sau in apa sarata.
La scufundarea oului intr-un vas cu apa obisnuita, acesta ocupa pozitii diferite, iar axul sau longitudinal formeaza diverse unghiuri cu fundul plat al vasului, in functie de vechime. Oul care e foarte proaspat (<5 zile) ocupa o pozitie orizontala pe fundul vasului. Pe masura invechirii, oul se verticalizeaza si se ridica la suprafata apei. La 7-8 zile se formeaza un unghi de 25 de grade intre axul lung al oului si baza vasului. La 15 zile unghiul este de 45 de grade. La 21 de zile sunt 75 de grade. La 30 de zile unghiul ajunge de 90 de grade, oul stand vertical, cu polul ascutit tangent la baza vasului. Ouale cu vechime mai mare de 30 de zile incep sa se ridice la suprafata apei pe care o ating la 3 luni, dupa care plutesc  deasupra apei, cu cat mai mult cu atat sunt mai vechi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu